Najzdrowsze warzywa, które warto polubić

Od zielonych warzyw liściastych po warzywa kapustne – produkty są małym darem natury dla nas, ludzi. Wypełnione kluczowymi przeciwutleniaczami wzmacniającymi odporność, błonnikiem, witaminami z grupy B i minerałami, są „prawdziwą okazją”, która może mieć duży wpływ na Twoje zdrowie. Piękno warzyw ? Im więcej je jesz, tym lepiej. Niezliczone badania powiązały korzyści wynikające z większego spożycia warzyw ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych, w tym chorób serca, cukrzycy i nowotworów związanych ze stylem życia. Ponadto dane obserwacyjne powiązały odpowiednie spożycie produktów (co najmniej pięć porcji dziennie) z lepszym nastrojem i deklarowanym przez siebie poczuciem szczęścia i satysfakcji.

Ponieważ warzywa zawierają dużo wody, są również niezbędne do nawodnienia i trawienia, a jednocześnie zapewniają paliwo dla pożytecznych bakterii twojego organizmu, aby mogły przetrwać i rozwijać się. Jedyna rzecz, którą należy ograniczyć do minimum? Panierowanie i smażenie na głębokim tłuszczu warzyw, które zamieniają pożywne podstawowe produkty w nośnik dodatkowych rafinowanych węglowodanów i tłuszczów nasyconych, które mogą się sumować, jeśli często przygotowujesz je tymi metodami. W przeciwnym razie wybierz różnorodne warzywa, aby nadać posiłkom pożywny smak. Gotuj świeże i mrożone produkty przez gotowanie na parze, grillowanie, smażenie lub pieczenie – lub ciesz się je na surowo. Jeśli wybierzesz trasę w puszkach, wybierz rodzaje bez dodatku cukru lub sodu. Oto lista naszych ulubionych warzyw, ale pamiętaj: Każde warzywo może należeć do Twojego wybierz to, co lubisz, a resztę wykorzystaj jako inspirację do przyszłych posiłków i przekąsek, którymi możesz się delektować w aromatyczny sposób.

Najzdrowsze warzywa

Marchewki

Marchew jest pełna witaminy A, która pomaga w widzeniu – szczególnie w nocy. Ciesz się surowymi warzywami korzeniowymi, rozdrobnionymi do sałatek lub zmieszanymi z koktajlami .

Brokuły

Brokuły zyskują zdrową reputację, ponieważ są niskokaloryczne i bogate w mikroelementy, w tym witaminę C, witaminę A i witaminę K. Jedz je na surowo lub na parze w porównaniu z gotowaniem, aby uzyskać większą premię odżywczą.

Jarmuż

Twoja ulubiona zieleń liściasta jest zdecydowanie pełna witaminy K – zaledwie ½ filiżanki dostarcza około 440% zalecanej dziennej wartości! Kolejny zabawny fakt: porcja jarmużu dostarcza również 10% dziennej wartości wapnia – dobrze wiedzieć, jeśli nie tolerujesz laktozy.

Rzepa

To warzywo korzeniowe jest bogate w błonnik i mikroelementy, w tym wapń, fosfor i potas . Rzepa jest nie tylko stosunkowo niedroga, ale jej neutralny smak sprawia, że ​​można ją łatwo dodać do wielu różnych przepisów.

Szpinak

Szpinak zawiera mnóstwo witaminy A (ponad połowę zalecanej dziennej porcji!), Która pomaga wzmocnić i wzmocnić nasz układ odpornościowy – więc rób jak Popeye i regularnie dodawaj tę liściastą zieleń do swojej diety.

Szparag

Niezależnie od tego, czy lubisz szparagi pieczone, czy smażone, weź ich pęczek następnym razem, gdy będziesz w sklepie spożywczym. Łodygi zawierają tylko kilka kalorii, ale dużo błonnika i mikroelementów, takich jak kwas foliowy, witamina C, witamina A i witamina K.

Soczewica

Soczewica jest zarówno warzywem, jak i białkiem, co czyni ją mądrym i niedrogim wyborem. Rośliny strączkowe dostarczają dużo błonnika, 50% naszego codziennego kwasu foliowego i 45% naszych codziennych zaleceń dotyczących żelaza.

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa jest dobrym źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy K i błonnika. Kup je na surowo lub w puszkach do przystawek i sałatek.

Kalafior

Jeśli jeszcze nie wpadłeś w szał kalafiorowy , nie jest za późno, aby dołączyć. Zamiana kiełków na kalafior to łatwy sposób na dodanie do posiłku dodatkowej witaminy C, potasu i kwasów omega-3 pochodzenia roślinnego.

Buraki

Buraki to warzywo o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym, o którym wykazano, że ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i stres oksydacyjny. Nie lubisz smaku? Poczekaj tylko, aż spróbujesz tego przepisu na ciasto z nadzieniem z buraków .

Pomidory

Pomidory zawierają likopen, który nadaje sałatce jej czerwony kolor. Badania wykazały, że likopen wspiera zdrowie naczyń i pomaga zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym.

Bakłażan

Bakłażan to uniwersalne warzywo, które może wchłonąć smak wszystkiego, co znajduje się w Twoim naczyniu. Ponadto badania wykazały, że bakłażan zawiera związki kardioprotekcyjne dla zdrowszego serca.

Słodki ziemniak (batat)

Słodkie ziemniaki są jednym z najlepszych źródeł beta-karotenu, który jest przeciwutleniaczem, który przekształca się w witaminę A. Ten złożony węglowodan może wydawać się zbyt dobry, aby był prawdziwy, ale pieczona pomarańcza z czarną fasolą, fetą, ziołami i prażoną papryka to jedna z najłatwiejszych i najbardziej odżywczych kolacji, jakie możesz zjeść.