Ranking młynków do kawy

Po wypiciu dobrej kawy ciężko jest wrócić. Na smak składa się wiele czynników, w tym sposób przygotowania i temperatura, w jakiej są podawane, ale świeżość ziaren jest jedną z najważniejszych. Większość kawy jest sprzedawana w zamykanym próżniowo pojemniku z blokadą UV, ale po otwarciu smak zaczyna blaknąć, zwłaszcza jeśli jest już zmielona.

Całe ziarna kawy zachowują swój smak znacznie dłużej niż mielona. Dla porównania zastanów się, jak pachnie świeżo mielony czosnek w porównaniu z niezauważalnym zapachem całego goździka. Im dłużej pozwolisz mu siedzieć po pocięciu, tym bardziej jego zapach zniknie. To samo dzieje się z ziarnami kawy – gdy zostaną zmielone i wystawione na więcej powietrza, zaczynają tracić smak. Mielenie własnych ziaren przed każdą partią zapewnia najświeższy smak. Pozwala również kontrolować wielkość mielenia, co jest kluczowym punktem sprzedaży dla tych, którzy wolą używać francuskiej prasy lub robić zimny napar.

Aby ustalić, które młynki do kawy polecić,  przetestowaliśmy 20 różnych młynków zaufanych marek i bestsellerów na Amazon. Obejmowały one różne szlifierki do ostrzy i zadziorów, z których trzy były ręczne. Oceniliśmy szlifierki pod kątem łatwości ich ustawienia i użytkowania, a co ważniejsze, ich działania. Młynki o najwyższej punktacji były w stanie wyprodukować równe fusy dla wszystkich rodzajów kawy, w tym drobnej do espresso, średniej do kroplówki i grubej do cold brew i french press. Fusy można było również łatwo wsypać do filtra do kawy z pojemnika, robiąc jednocześnie minimalny bałagan. Nasze ulubione były również stosunkowo ciche. Oto najwyżej oceniane młynki do kawy z naszego testu

Czy potrzebujesz młynka do kawy?

Jeśli chcesz zmielić własną kawę w domu, młynek do kawy jest koniecznością. Roboty kuchenne, mini rozdrabniacze i blendery nie są niezawodne. Chociaż młynki z ostrzami przypominają roboty kuchenne i mini siekacze, w rzeczywistości mają stępione krawędzie, które nie biją ziaren bardziej niż muszą. Ich pojemnik jest również mniejszy, co pozwala na lepsze i bardziej równomierne przetworzenie mniejszej ilości. Co najważniejsze, zmielone ziarna kawy uwalniają oleje, które często plamią i pozostają w pojemniku. Bez względu na to, ile razy czyścisz robot kuchenny, mini rozdrabniacz lub blender, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nadal będzie pachniał kawą.

Jaki typ młynka do kawy jest najlepszy?

Istnieją dwa główne sposoby mielenia kawy; można użyć szlifierki do ostrzy lub szlifierki do zadziorów.

  • Młynek do ostrzy działa jak robot kuchenny z tępymi krawędziami. Ostrze obraca się, aby posiekać ziarna kawy. Te, które testowaliśmy, były głośne, gdy ziarna były jeszcze całe, ale działały ciszej, gdy się zepsuły. Ogólnie rzecz biorąc, młynki z ostrzami są mniejsze i bardziej kompaktowe niż młynki z zadziorami, ale wymagają krzywej uczenia się, aby wyprodukować równomiernie zmieloną kawę o odpowiednim rozmiarze.
  • Młynek zadziorów działa jak młynek do pieprzu, ponieważ ziarna kawy przechodzą przez dwa metalowe lub plastikowe przedmioty w celu zmielenia na kawałki. Wielkość mielenia można precyzyjnie kontrolować, w zależności od tego, ile ustawień ma młynek, a wyniki są bardzo równe, co przyczynia się do pełniejszego, bardziej zrównoważonego smaku. Są większe, głośniejsze i często droższe niż szlifierki do ostrzy.
  • Szlifierki ręczne. Szlifierki ręczne są mniejsze i niedrogie, ale wybór idealnego ustawienia nie zawsze jest łatwy, a szlifowanie zajmuje o wiele więcej czasu niż byśmy chcieli. One również działają jak młynek do pieprzu, mieląc fasolę między dwoma zadziorami. Młynki ręczne przechowują niewielką ilość ziaren i wymagają wielokrotnego przekręcania rączki do mielenia. Z drugiej strony szlifierki ręczne są praktycznie bezgłośne w porównaniu do szlifierek z ostrzami i grotami.

Podczas mielenia kawy ważne jest, aby uzyskać jak najbardziej równomiernie zmieloną kawę, aby wydobyć jak najwięcej smaku podczas parzenia. Podobnie jak w przypadku gotowania, kawałki różnej wielkości wymagają różnych czasów parzenia; grubsza mielona kawa wymaga dłuższego czasu zaparzania niż drobniejsza i odwrotnie. Nierównomiernie zmielona kawa może spowodować, że filiżanka będzie słabsza, niż można by się spodziewać.

Oto idealne rozmiary mielenia dla różnych rodzajów kawy. Pamiętaj: im drobniejsza kawa, tym mocniejszy smak, a im dłuższy (i delikatniejszy) czas parzenia, tym grubsze mielenie.

  • Bardzo dobrze: kawa po turecku i mocne espresso
  • Dobra: espresso
  • Średnio drobne: lekkie espresso i mocne polewanie
  • Medium: Lekko polej i ociekaj kawę
  • Zgrubne: francuska prasa
  • Bardzo gruboziarnisty: Cold brew

Ranking młynków do kawy

Młynek do kawy ze stożkowym żarnem OXO BREW

W naszych testach byliśmy pod wrażeniem działania szlifierki do zadziorów OXO. Dało bardzo równe fusy, które można było wykorzystać do espresso, zimnego naparu i wszystkiego pomiędzy. Pojemnik (w którym przechowywane są ziarna) ma barwę blokującą promieniowanie UV i hermetyczną pokrywę, które pomagają zachować smak. Może również pomieścić do 3/4 funta ziaren kawy, co jest największą pojemnością spośród wszystkich testowanych przez nas młynków.

Młynek działa za naciśnięciem jednego przycisku i miele do statycznego pojemnika ze stali nierdzewnej. Pojemnik posiada pokrywkę z otworem na tyle dużym, aby opróżnić fusy do filtra do kawy bez robienia bałaganu. Pokrywka pomaga zapobiegać strzelaniu do podłoża wszędzie. Po opróżnieniu fusów pojemnik zatrzaskuje się na swoim miejscu, przygotowując go do następnej partii.

Elektryczny młynek do kawy Fresh Grind HAMILTON BEACH

Podczas gdy młynki ostrzowe są generalnie tańsze niż młynki zadziorów, ten elektryczny młynek do kawy Fresh Grind firmy Hamilton Beach wyróżnia się również pod względem wydajności. Z pewnością szybko i równomiernie zmieli do 9 łyżek ziaren kawy. Jest również łatwy w obsłudze za dotknięciem jednego przycisku. Przezroczysta pokrywa pozwala w pełni zajrzeć do środka i zobaczyć, jak mielą się ziarna, a pojemnik do mielenia można zdjąć, co ułatwia opróżnianie do filtra do kawy.

W przeciwieństwie do innych testowanych przez nas szlifierek ostrzowych, pojemnik ma również oznaczenia 6, 10 i 12 filiżanek kawy mielonej, które lepiej kierują Twoim doświadczeniem. Podaje również maksimum dla przypraw, chociaż zazwyczaj zalecamy mielenie kawy i przypraw w różnych pojemnikach. Dodatkową unikalną cechą jest system przechowywania przewodu ukryty w podstawie: pociągnij go w dół, aby odsłonić kołek, za pomocą którego można owinąć przewód, i zdejmij go, aby go ukryć.

Pojemność ziaren kawy: 9 łyżek stołowych, zgodnie z instrukcją producenta
Ustawienia  mielenia : Nie dotyczy młynków ostrzowych (dotyczy tylko młynków żaroodpornych); wielkość mielenia można kontrolować na podstawie tego, ile razy je mielisz lub jak długo je przetwarzasz
Ustawienia filiżanki:  Brak, ale można kontrolować, ile łyżek ziaren kawy mielisz na raz

Smart Grinder Pro BREVILLE

Breville Smart Grinder Pro jest pięknie zaprojektowany dla najbardziej wybrednych miłośników espresso i kawy, w tym nalewania! Posiada 60 ustawień mielenia, które dają jedne z najbardziej wyrównanych rezultatów, jakie widzieliśmy. Najlepsze ustawienie daje sproszkowane rezultaty, które nie zbrylają się, a najgrubsze przypomina mieloną kawę, którą kupujesz w sklepie. 

Młynek posiada duży, cyfrowy ekran, który pozwala bez wysiłku wybrać rozmiar mielenia, ilość filiżanki i czas mielenia. Stamtąd, jeśli wolisz mocniejszą lub lżejszą filiżankę, możesz jeszcze bardziej dostosować czas mielenia w zależności od swoich preferencji. Fusy mielą się bezpośrednio do twardego, plastikowego pojemnika z oznaczeniami filiżanek na espresso, drip i french press. Pojemnik posiada również osłonę na otwór w pokrywce, na wypadek gdybyś nie wykorzystał całej mielonej kawy na raz.

Najbardziej unikalną cechą tej szlifierki jest jej mocowanie do kolb. Dla miłośników robienia innych niż espresso oznacza to, że możesz zmielić kawę bezpośrednio do filtra, którego używasz w ekspresie do kawy. Tak długo, odmierzanie i napełnianie łyżką.

DBM-8 Supreme Grind Automatic Burr Mill

Automatyczny młynek do żeliwa krasnoludka World’s Surpreme Grind oferuje 18 mieleń, z których wszystkie wyraźnie się od siebie różnią. Najdrobniejsze mielenie dobrze nadaje się do espresso, medium do ociekania i przelewania, a najgrubsze jest idealne do cold brew i french press. Pojemnik na fusy ma mały otwór, przez który fusy mogą łatwo i bez bałaganu przedostać się do filtra do kawy. Ponadto łatwo i bezpiecznie wraca do bazy jedną ręką. Do młynka dołączona jest miarka do kawy dwa w jednym i szczoteczka ułatwiająca czyszczenie.

Silent Vortex Electric Grinder KRUPS

Po kilku nieuniknionych brzęczących impulsach, elektryczna szlifierka KRUPS Silent Vortex była najcichszą szlifierką, którą testowaliśmy. Chociaż nie był cichy, miał przytłumiony dźwięk, który przydałby się śpiącym członkom każdego gospodarstwa domowego. Oprócz tego, że jest cichy, szybko tworzył równe podłoże. Ma niewielkie rozmiary, dzięki czemu jest jeszcze bardziej idealny dla mieszkańców mieszkań.

Pojemność ziaren kawy:  12 łyżek
Ustawienia  mielenia : Nie dotyczy młynków ostrzowych (dotyczy tylko młynków żarnikowych); wielkość mielenia można kontrolować na podstawie tego, ile razy je mielisz lub jak długo je przetwarzasz
Ustawienia filiżanki:  Brak, ale można kontrolować, ile łyżek ziaren kawy mielisz na raz

Szlifierka stożkowa Infinity Plus CAPRESSO

Spośród wszystkich testowanych szlifierek zadziorów, młynek stożkowy Capresso Infinity Plus był najcichszy. Podobnie jak KRUPS, wydawał zauważalnie niski, przytłumiony dźwięk. Posiada 16 ustawień mielenia, z których każdy można łatwo wybrać z wyraźnie opisanymi oznaczeniami. Młynek posiada również pokrętło, za pomocą którego można wybrać liczbę mielonych filiżanek od 1 do 12. Pojemnik można łatwo wyjąć z obudowy jedną ręką i jest ergonomiczny. Ma szerokie usta, przy minimalnym elektryzowaniu, dobre do wlewania do filtra do kawy.