Suszenie jest jednym z najstarszych sposobów konserwacji żywności. Suszyć można zarówno zioła, owoce i warzywa, jak i również ryby czy mięso. Żywność konserwowana przy pomocy tej metody można spotkać nawet w kosmosie, gdy wykorzystywana w produkcji żywności dla kosmonautów metoda liofilizacji to właśnie wariant suszenia. Powszechnie jednak w celu suszenia owoców i warzyw stosuje się urządzenie noszące nazwę dehydrator. Co warto wiedzieć o tym procesie?
Dehydrator — co można w nim suszyć?
Suszyć można niemal wszystkie produkty żywnościowe, takie jak: warzywa, owoce, mięso, ryby oraz grzyby. Można wykonać to na powietrzu (w takim przypadku istotny jest właściwy przewiew oraz suche powietrze), na słońcu (aromat suszonych na słońcu pomidorów jest znany prawie każdemu) oraz zaopatrując się w specjalny dehydrator, który przeznaczony jest do suszenia zarówno zioła, jak i owoców. To właśnie ostatni sposób w ostatnich latach cieszy się sporą popularnością. Wszystko dlatego, że jest niezależny od lokalnego mikroklimatu i aury oraz umożliwia dokładny dobór czasu i temperatury suszenia.
Samo suszenie, które jest metodą konserwacji, to właściwie usunięcie wody z pokarmu do około 10-15% zawartości w masie produktu. Niska zawartość wody utrudnienia rozwój mikroorganizmów, takich jak pleśnie czy bakterie, co pozwala na dłuższe przechowywanie. Właściwe suszenie umożliwia także zachowanie większości składników odżywczych. Istotne jest, aby właściwie dobrać temperaturę suszenia do typu produktu, gdyż zbyt wysoka temperatura może niestety doprowadzić do zniszczenia niektórych witamin, jak i również pogorszyć aromat. Suszenie zachowuje sole mineralne, mikroelementy, błonnik, białko, pektyny i cukry. Jedyny problem może dotyczyć witaminy C oraz niektórych witamin z grupy B, które dość szybko się ulatniają.
Wysuszone produkty należy przechowywać w szczelnych naczyniach, takich jak słoni z uszczelką. Można również umieścić je w specjalne woreczki foliowe, które trzeba zagrzać. Suszone produkty, które mają kontakt z powietrzem, mogą absorbować wilgoć, co może przyczynić się do ich zepsucia.
Jak suszyć owoce?
Większe owoce trzeba pokroić na równej grubości plastry oraz usunąć gniazda nasienne. Owoce twarde, takie jak gruszki czy jabłka z początku suszy się w wyższej temperze (70 stopni Celsjusza), a kolejno w niższej (około 45 stopni Celsjusza). Owoce pestkowe zaleca się wydrylować jeszcze przed suszeniem. Natomiast w przypadku miękkich owoców, takich jak, wiśnie, truskawki, śliwki, jagody czy banany, trzeba suszyć je w temperaturze 40-45 stopni Celsjusza, a kolejno dosuszyć w temperaturze wynoszącej mniej więcej 60 stopni Celsjusza.
Jak suszyć zioła?
Do suszenia koniecznie trzeba wybrać świeże zioła. Z reguły nie suszy się ich długo ani w wysokich temperaturach, gdyż powodują one utlenianie się olejków eterycznych, które odpowiedzialne są za aromat przypraw. Zioła zaleca się suszyć w temperaturze 35-40 stopni Celsjusza przez około 4-5 godzin. Po takim procesie koniecznie trzeba zamknąć je w szczelnym pojemniku.