Bakłażan to bardzo zdrowe i pyszne warzywo. Często nazywany jest gruszką miłości, ponieważ uważany jest za afrodyzjak. Ponadto jest prawdziwą skarbnicą witamin i substancji mineralnych.
Zawiera witaminę A, C oraz witaminy z grupy B. Jest również bogaty w wapń, potas, fosfor i żelazo. Warzywo to ze względu na dużą zawartość potasu wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Do swojego jadłospisu powinny go włączyć osoby, borykające się z chorobami układu krążenia bowiem pomaga on obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zapobiega miażdżycy tętnic i zawałowi serca. Jest to też wręcz wymarzone warzywo dla osób dbających o linię bowiem w 100 gramach ma zaledwie 28 kcal, zawiera również sporo błonnika.
Kupując bakłażana, zwróć uwagę na to, aby był jędrny, miał ciemnofioletowy lub czarny kolor oraz błyszczącą skórę bez plam i przebarwień. Gruszki miłości przechowujemy w temperaturze pokojowej, nie wkładaj ich do lodówki.
Bakłażany naturalnie zawierają lekką goryczkę, dlatego wymagają specjalnego traktowania, zanim trafią do garnka czy na grilla. Najpierw odetnij zieloną część warzywa wraz z ogonkiem. Skórki nie obieramy. Pokrój bakłażana na grube plastry wzdłuż lub w poprzek, posól je i odstaw na pół godziny. Po tym czasie opłucz plastry pod wodą. Usuniesz w ten sposób goryczkę. Możesz dodatkowo skropić plastry bakłażana sokiem z cytryny.
Najprostszym sposobem przygotowania tego warzywa jest smażenie. Olej rozgrzej do wysokiej temperatury i kładź na patelni. Obsmażaj krótko z obu stron na jasnozłoty kolor. Po zdjęciu z patelni warzywo odsącz z tłuszczu na pergaminie lub ręczniku kuchennym.
To także wspaniałe warzywo na grilla. Bardzo smaczne są plastry bakłażana grillowane z mozzarellą i pomidorami lub grillowane połówki bakłażana nadziewane gulaszem warzywnym, lub podsmażonym mielonym mięsem.
Warto w sezonie letnim skorzystać z obfitości tych pysznych warzyw i włączyć je do wakacyjnego menu.