Chłodziarka do wina – czy warto inwestować w ten sprzęt AGD?

​Artykuł Sponsorowany

Każdy miłośnik wina wie, że do wydobycia właściwego smaku trunku potrzebna jest odpowiednia temperatura. Chłodząc wino w lodówce zazwyczaj korzysta się z metody „na oko”, często zapominając, że różne rodzaje wina powinny być serwowane w odmiennej temperaturze. Te dylematy smakosza rozwiązuje winiarka czy też chłodziarka do wina, czyli sprzęt AGD stworzony z myślą o zachowaniu właściwej temperatury tych trunków. Poznaj ten sprzęt AGD we Wrocławiu, który ułatwia życie smakoszom wina.

Chłodziarka na wino – dlaczego to sprzęt, który warto mieć?

Wino, niezależnie od jego typu, lubi ciemność i chłód. Z tego wynika popularność piwniczek na wino, które od setek lat służą do przechowywania trunków i do dziś stanowią część wielu winnic. Alternatywą dla piwniczki są chłodziarki na wino, stworzone z myślą o przechowywaniu i chłodzeniu butelek we własnym domu lub mieszkaniu. W ostatnich latach popularnością cieszą się zwłaszcza wąskie modele do zabudowy w niewielkiej kuchni. Umieszczone pod blatem pozwalają przechować kilka butelek jednocześnie, a przy okazji stanowią ciekawe uzupełnienie kuchni i jej wyróżnik.

Czym powinna wyróżniać się chłodziarka do wina, czyli cechy dobrej winiarki

Chłodziarka na wino musi zapewnić właściwą temperaturę trunku. Wynosi ona od 14 do 18 stopni Celsjusza w przypadku win czerwonych oraz 10 do 12 dla białych. W winiarce można samodzielnie ustawić pożądany zakres temperatur, dzięki czemu wino będzie gotowe do picia tuż po wyjęciu.

Wina w chłodziarce są przechowywane na płasko, czyli zgodnie ze sztuką, na półeczkach z metalu lub drewna, przy czym drewniane lepiej amortyzują wstrząsy, których trunek nie lubi. Zadaniem winiarki jest również ochrona alkoholu przed promieniowaniem UV, które również może wpłynąć negatywnie na jego smak. Jej drzwiczki celowo są przyciemnione, co chroni zawartość przed dostępem światła. Wino trzymane w cieple i słońcu może zmętnieć lub skwaśnieć.

Chłodziarka do wina jedno- czy dwustrefowa?

Przy wyborze winiarki warto zwrócić uwagę na to, czy posiada tylko jedną, czy dwie strefy chłodzenia. Dwustrefowy sprzęt AGD tego typu jest bardziej praktyczny, ponieważ umożliwia przechowywanie zarówno białego, jak i czerwonego wina w temperaturze odpowiedniej dla każdego rodzaju trunku. Na „białej” półeczce panuje niższa temperatura, a na „czerwonej” o kilka stopni wyższa, co pozwala cieszyć się pełnią smaku obu trunków w tym samym czasie. Trzeba jednak pamiętać, że modele dwustrefowe zazwyczaj są większe od jednostrefowych, co może mieć znaczenie z punktu widzenia miejsca dostępnego w kuchni.

Winiarka jako sprzęt AGD do zabudowy

Najwygodniejszym wyborem do kuchni jest winiarka do zabudowy, którą wygodnie wkomponujesz w aranżację. Do wyboru są modele poziome, w których butelki są przechowywane obok siebie, lub pionowe, gdzie leżą jedna nad drugą. Przy wyborze takiego modelu, zwróć uwagę na:

  • pojemność wyrażoną przez liczbę butelek,
  • rodzaj butelek możliwych do przechowania – nie każda winiarka jest przystosowana do chłodzenia szampana,
  • zakres temperatur, który w winiarkach zwykle wynosi od kilku do około 20 stopni,
  • rodzaj sterowania umożliwiający łatwą i szybką zmianę temperatury,
  • oświetlenie wewnętrzne – wnętrze winiarki powinno być ciemne, więc oświetlenie ułatwi wyjmowanie butelek po otwarciu.

Jeśli interesuje Cię sprzęt AGD we Wrocławiu, ze szczególnym uwzględnieniem stylowej i praktycznej winiarki, odwiedź Galerię Wnętrz DOMAR. W ofercie sklepu znajdziesz nie tylko urządzenia AGD, ale również meble i elementy wyposażenia nowoczesnej kuchni.