Woda jest kupowana w plastikowych butelkach, dzięki czemu traci swoje cenne właściwości, pogorszeniu ulegają również jej walory smakowe. Przechowywanie cieczy powinno odbywać się z wykorzystaniem specjalnych naczyń. Dzbanki miedziane sprawdzą się szczególnie dobrze. Metal uzdatnia wodę i przekazuje jej swoje cenne właściwości.
Jak przechowywać wodę, żeby miała cenny wpływ na nasz organizm?
Woda to życie, gdyż umożliwia przetrwanie i wpływa na stan naszego zdrowia. Jeśli człowiek nie pije wody, nie przeżyje dłużej niż 3 dni. Ważne jednak aby była ona dostarczana we właściwej postaci, dlatego skupimy się dzisiaj na jej przechowywaniu. Do tego celu warto wykorzystać dzbanki miedziane, gdyż metal, który posłużył do produkcji, ma szereg cennych właściwości, między innymi działa antybakteryjnie, czyli wspiera organizm w walce z drobnoustrojami, wirusami oraz infekcjami. Woda uzdatniona w dzbanku pomaga zwalczać stany zapalne, dyskomfort odczuwany w stawach i kościach. Niektóre teorie twierdzą, że to doskonały sposób na oczyszczenie organizmu.
Warto zrezygnować z plastiku, gdyż wpływa na smak wody oraz sprawia, że świat zostaje jeszcze bardziej zanieczyszczony. Niektóre z cennych pierwiastków, które można znaleźć w wodzie, ulatniają się, czyli taki sposób przechowywania nie spełnia swojej funkcji.
Część osób decyduje się również na dzbanki wykonane ze szkła boro-krzemianowego. To dobry, ale niepraktyczny wybór. Materiał jest delikatny, dzięki czemu dzieci będą miały trudności z nalewaniem wody, a ewentualne stłuczenie dzbanka może przyczynić się do dotkliwego przecięcia ręki czy innych kontuzji.
Przydatne informacje na temat przechowywanej wody
Przechowywana woda nie może stać zbyt długo, gdyż wraz z upływem czasu przestaje być zdatna do spożycia. Aby przedłużyć jej żywotność, można zdecydować się na dodanie bezzapachowego oraz nieaddytywnego chloru, podchlorynu wapnia albo jodyny. Żaden z wymienionych środków nie wpływa niekorzystnie na stan zdrowia, dlatego warto je rozważyć.
Woda musi się znaleźć w odpowiednim miejscu. Najlepiej, żeby dzbanki miedziane stały w chłodnej spiżarni bez dostępu do promieni słonecznych, które skracają jej żywotność. Przechowywana woda może być wykorzystywana do różnych celów – począwszy od picia, przez gotowanie, a po odpowiedniej sterylizacji może również posłużyć do opatrywania ran.