Witamina C ma ogromne znaczenie dla ludzkiego zdrowia. Nie możemy spożyć jej na zapas, więc zachowanie odpowiedniej ilości w diecie jest bardzo ważne. Spotkać możemy ją głównie w świeżych owocach i warzywach. Wbrew ogólnie przyjętej opinii, to nie cytryna ma jej najwięcej – w rzeczywistości nie znajduje się ona nawet w czołówce zawierających witaminę C produktów. Poza dobrze znanymi owocami cytrusowymi, bogate w nią są między innymi czarna porzeczka, jagody czy owoce czarnego bzu, a spośród warzyw najwięcej ma jej papryka czerwona. Największe ilości znajdziemy jednak w owocach dzikiej róży, które w polskiej kuchni możemy spotkać w formie kompotów, nalewek, dżemów czy konfitur.
Nietrudno jednak o niedobór tak ważnego składnika w naszym organizmie. Osoby o niskim poziomie witaminy C borykają się często z brakiem apetytu, bólami mięśni i stawów, krwawieniem dziąseł a nawet powstawaniem rozległych siniaków na ciele. Na szczęście zaspokojenie dziennego zapotrzebowania na tą wartościową substancję można osiągnąć w bardzo prosty sposób. Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, spożycie ok. 70 mg witaminy C dziennie wystarczy na potrzeby przeciętnego dorosłego człowieka. Jest to równowartość jednej porcji świeżych owoców lub warzyw zawierających tę substancję. Oczywistym jest, że kobiety w ciąży, osoby pracujące fizycznie czy przeziębione powinny spożywać jej więcej.
W organizmie witamina C spełnia wiele funkcji. Wśród jej najważniejszych ról możemy wyróżnić udział w powstawaniu kolagenu, czyli tkanki łącznej, poprawia również transport pomiędzy tkankami organizmu oraz spaja je. Sprawia to, że witamina C jest jedną z ważniejszych substancji dla naszego zdrowia.