Jest bardzo ważnym dla naszego zdrowia minerałem, a jego niedobory mogą każdemu z nas utrudnić życie. Magnez to jeden z tych składników, bez których zdrowa dieta nie może się obejść. Co warto wiedzieć na temat tego minerału oraz roli, jaką odgrywa on w naszym organizmie?
Dlaczego nasz organizm potrzebuje magnezu?
Nasz organizm bez odpowiednich ilości magnezu nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Minerał ten odgrywa przecież bardzo ważną rolę w naszym ciele. Dzięki magnezowi szkliwo naszych zębów jest mocniejsze, podobnie jak i kości. Magnez wypływa też na pracę naszych mięśni, w tym tak ważnego mięśnia, jakim jest serce. Minerał ten odgrywa również bardzo istotną rolę w procesie produkcji hormonów, ma też wpływ na to, w jaki sposób w naszym ciele będą wykorzystywane poszczególne składniki mineralne.
Jakie objawy mogą świadczyć o niedoborach magnezu?
Niedobory magnezu to poważny problem, z którym wiąże się wiele dolegliwości. Jakie objawy powinny w porę wzbudzić nasze zaniepokojenie? Mdłości, osłabienie mięśni, mrowienie w kończynach oraz problemy związane z praca serca – oto najbardziej typowe symptomy, które wiążą się z brakiem odpowiednich ilości magnezu w diecie. Warto też pamiętać, że niedobory magnezu w istotny sposób wpływają na stan naszej psychiki. Stany lękowe i depresyjne, nadmierna nerwowość – oto kolejne problemy, które mogą się pojawić w chwili, gdy w naszej diecie zabraknie odpowiednich ilości magnezu.
W jakich produktach można znaleźć największe ilości magnezu?
Zdrowa dieta, w której produkty zawierające spore ilości magnezu będą się
pojawiały regularnie, to najlepszy sposób na uchronienie się przed niedoborami
tej substancji odżywczej. Wśród tych produktów, które są bardzo dobrym źródłem
magnezu, miejsce bardzo ważne zajmują nasiona dyni. Minerał ten występuje
również w migdałach, orzechach laskowych oraz włoskich, szpinaku oraz w
produktach sojowych. Dobrym źródłem magnezu są też banany oraz morskie ryby.
Mniejsze ilości magnezu można też znaleźć w takich produktach spożywczych, jak
pomidory, wołowina, wieprzowina oraz mięso z kurczaka.
Magnez to minerał bardzo ważny dla każdego z nas. Pamiętajmy o tym przy
układaniu codziennego menu. Im więcej produktów będących źródłem tego minerału
pojawi się na naszym talerzu, tym lepiej dla nas.