Przeciwutleniacze: co warto o nich wiedzieć?

Antyoksydanty, znane też jako przeciwutleniacze, są cennym wsparciem dla naszego organizmu. To dzięki nim możemy skuteczniej chronić się przed działalnością wolnych rodników oraz chronić komórki swego ciała przed zbyt szybką degeneracją.

Czym są antyoksydanty?

Antyoksydanty chronią nasze komórki przed utlenianiem, które przyspiesza proces ich degeneracji. Dzięki temu przeciwutleniacze pozwalają nam zachować dobrą formę na dłużej, spowalniają też proces starzenia się organizmu. Zdrowa dieta, w której antyoksydanty będą się pojawiały regularnie, może chronić nas przed wieloma schorzeniami. Wiadomo, że przeciwutleniacze odgrywają bardzo ważną rolę chorobą Alzheimera i Parkinsona, mogą też skutecznie wspierać nasz wzrok, serce oraz naczynia krwionośne.

Antyoksydanty i ich rodzaje

Antyoksydanty można podzielić na kilka rodzajów. W gronie tych przeciwutleniaczy, które wyróżniają się bardzo dużą skutecznością, ważną rolę zajmują bioflawonoidy. Są one cenione ze względu na swą skuteczność w walce z wirusami oraz stanami zapalnymi, można je też z powodzeniem wykorzystywać do walki o wzmocnienie układy krążenia. W tej grupie antyoksydantów znajduje się m. in. rutyna, ważną rolę odgrywają tu również hespedryna oraz kwercetyna. Cennymi przeciwutleniaczami są też antocyjany, dzięki którym można skutecznie wspierać wzrok oraz mózg. Te przeciwutleniacze występują przede wszystkim w owocach – produktach, bez których zdrowa dieta obejść się nie może. Dla systemu odpornościowego ważnymi antyoksydantami są karetonoidy, mogące chronić nas przed promieniowaniem UV oraz skutecznie przyspieszać proces regeneracji tkanek. Przeciwutleniaczami są też takie składniki zdrowej diety, jak witamina E, skutecznie wspierająca układ immunologiczny, czy witamina C, która pomaga nie tylko wzmocnić odporność, ale i wzmocnić naczynia krwionośne. Warto też pamiętać o przeciwutleniających właściwościach koenzymu Q10, który zajmuje ważne miejsce i w wartościowym menu, i w tych kosmetykach, które mają chronić naszą skórę przed procesem starzenia się.

Gdzie szukać przeciwutleniaczy?

Antyoksydanty pojawiają się w wielu produktach spożywczych. Doskonałymi ich
źródłami są warzywa i owoce, a w szczególności: czarne jagody, truskawki,
śliwki i maliny. By skuteczniej walczyć z wolnymi rodnikami, warto włączyć do
swej diety jarmuż, brokuły oraz pomidory. Zdrowa dieta, dzięki której nasz
organizm ma otrzymać skuteczne wsparcie w walce z wolnymi rodnikami, nie może
się też obejść bez orzechów. Szczególnie zalecane są tu pekany oraz orzechy
włoskie, warto też sięgać po pistacje oraz migdały. A co z napojami? By skutecznie
walczyć z wolnymi rodnikami, nie trzeba wiele. Filiżanka zielonej herbaty,
wypijanej jako alternatywa dla małej czarnej, to jedna z najlepszych propozycji
dla tych, którzy chcą się młodym wyglądem i dobrą formą cieszyć możliwie jak
najdłużej.