Przepis na ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane są wakacyjnym klasykiem nie bez powodu: są pyszne, wszechstronne i stanowią doskonały podkład pod cukierkowo-słodki lukier. Za pomocą wybranej foremki do ciastek zamień to podstawowe ciasto w gwiazdki, choinki i nie tylko. Ale nie poprzestawaj na tym: wypróbuj więcej naszych  ulubionych przepisów na świąteczne ciasteczka !

Składniki ciasteczek maślanych

  • 1 szklanka – masło niesolone (bez substytucji) w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki -cukier granulowany
  • 1 – duże jajko
  • 1 łyżka – ekstrakt waniliowy
  • 3 szklanki – mąka uniwersalna
  • 1/2 łyżeczki – proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki  – Sól kuchenna
  • Różno kolorowe cukry granulowane do dekoracji
  • Ozdobne Lukier

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. W dużej misce, mikserem na niskich obrotach, ubij masło z cukrem do zmiksowania. Zwiększ prędkość do wysokiej, ubijaj do lekkiej i kremowej konsystencji. Przy małej prędkości ubij jajko i wanilię. Ubij mąkę, proszek do pieczenia i sól aż do zmiksowania.
  2. Ciasto podzielić na 4 równe części. Owiń każdy kawałek w folię i wstaw do lodówki, aż będzie wystarczająco twardy, aby się zwinął, około 1 godziny.
  3. Na lekko posypanej mąką powierzchni, posypanym mąką wałkiem do ciasta, rozwałkować 1 kawałek ciasta o grubości 1/8 cala. Posypane mąką foremki do ciastek o wielkości od 2 do 3 cali pokrój ciasto na jak najwięcej ciastek, zawiń i wstaw do lodówki. Umieść ciasteczka w odległości 1 cala od siebie na dużym nie odtłuszczonym arkuszu ciastek, posyp ciasteczka kolorowym cukrem teraz, jeśli chcesz, lub po upieczeniu zamrożone ozdobnym lukrem .
  4. Piecz ciasteczka 10 do 12 minut, aż lekko się zrumienią. Przełóż ciasteczka do rusztu, aby ostygły. Jeśli chcesz, posmaruj papierem woskowanym cukier pozostały na arkuszach ciastek, aby użyć go ponownie. Powtórzyć z pozostałym ciastem i okrawkami.
  5. Gdy ciasteczka wystygną, przygotuj lukier ozdobny, jeśli chcesz, użyj do dekoracji ciastek według uznania. Posyp lukrowanie cukrami w dowolnym kolorze, zanim wyschnie. Pozostaw lukier do całkowitego wyschnięcia na około 1 godzinę. Przechowuj ciasteczka w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.