Codziennie dodajesz sałatę do kanapek i dodatków , ale patrząc na opcje w barze sałatkowym możesz się zastanawiać, czy jeden rodzaj liści przebije resztę – i czy naprawdę jest różnica, jeśli przepis wymaga Bostonu zamiast Bibb? Mówiąc botanicznie, roślina Lactuca sativa obejmuje kilka podstawowych rodzajów, takich jak sałata liściasta, sałata rzymska, góra lodowa i maślana, ale chcesz dodać inne popularne warzywa do swoich potraw, aby uzyskać największy wzrost wartości odżywczych.
Różne rodzaje sałaty mają różne poziomy określonych składników odżywczych. Na przykład szpinak ma więcej żelaza niż jarmuż, ale jarmuż dostarcza glukozynolanów , związków, które mogą zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów.
Uzupełniaj swoje posiłki i przekąski większą ilością produktów – wszystkich rodzajów sałaty, warzyw liściastych i warzyw krzyżowych, takich jak kapusta , brokuły , kalafior, Bok choy i brukselka – aby uzyskać jak najlepsze korzyści zarówno dla zdrowia, jak i smaku.
Rodzaje sałaty
Sałata lodowa
Iceberg jest chrupiąca i obfita, ale nie jest tak aromatyczna jak inne sałaty. Niemyty i przechowywany w plastikowej torbie w lodówce można przechowywać do dwóch tygodni – dwa razy dłużej niż większość innych rodzajów sałaty. Szukaj mocnych, gęsto upakowanych głów, które są ciężkie jak na swój rozmiar. Spróbuj pokroić górę lodową w kliny i podawać ją w klasyczny sposób steakhouse: polaną odrobiną dressingu.
Sałata masłowa
Istnieją dwa różne rodzaje sałaty masłowej: Boston i Bibb. Odmiana Boston ma małe, okrągłe i luźno uformowane główki z miękkimi, elastycznymi liśćmi, które łatwo się siniaczą. Jest większy i bardziej puszysty niż Bibb, ale oba rodzaje sałaty są idealnymi filiżankami do gotowanego mielonego kurczaka lub krewetek.
Sałata Bibb
Z drugiej strony Bibb jest słodki i wyjątkowo mały (głowa jest wielkości pięści)! Jest też dość drogi – co najmniej dwukrotnie droższy od góry lodowej.