Rodzaje sałaty – czy znasz je wszystkie?

Codziennie dodajesz sałatę do kanapek i dodatków , ale patrząc na opcje w barze sałatkowym możesz się zastanawiać, czy jeden rodzaj liści przebije resztę – i czy naprawdę jest różnica, jeśli przepis wymaga Bostonu zamiast Bibb? Mówiąc botanicznie, roślina Lactuca sativa obejmuje kilka podstawowych rodzajów, takich jak sałata liściasta, sałata rzymska, góra lodowa i maślana, ale chcesz dodać inne popularne warzywa do swoich potraw, aby uzyskać największy wzrost wartości odżywczych.

Różne rodzaje sałaty mają różne poziomy określonych składników odżywczych. Na przykład szpinak ma więcej żelaza niż jarmuż, ale jarmuż dostarcza glukozynolanów , związków, które mogą zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów.

Uzupełniaj swoje posiłki i przekąski większą ilością produktów – wszystkich rodzajów sałaty, warzyw liściastych i warzyw krzyżowych, takich jak kapusta , brokuły , kalafior, Bok choy i brukselka – aby uzyskać jak najlepsze korzyści zarówno dla zdrowia, jak i smaku.

Rodzaje sałaty

 

Sałata Liściowa

Istnieją trzy rodzaje sałaty liściowej: czerwona, zielona i dębowa. Nie szukaj na nich „głowy”, ponieważ liście rozgałęziają się z jednej łodygi. Z tego powodu sałata liściasta jest ogólnie bardziej nietrwała niż odmiany głowiaste. Często można go spotkać w sałatach dziecięcych, mesclunach i mieszankach wiosennych ze względu na ich delikatność. Czerwony liść ma burgundowy odcień i łagodny smak, podobny do zielonego liścia, podczas gdy liść dębu jest ostrzejszy i bardziej orzechowy. Aby uniknąć natychmiastowego więdnięcia, zaprawianie sałaty liściastej należy odłożyć na chwilę przed podaniem.

 

 

 

 

Sałata rzymska

Dzięki swoim długim, lekko gorzkim liściom i mocnym, słodszym środkom rzymska zapewnia solidną chrupkość do każdego posiłku. Odmiana ta cieszyła się w zeszłym roku dużym zainteresowaniem jako przedmiot wielokrotnych wycofań z powodu skażenia E. coli . Dobra wiadomość: CDC oficjalnie uznało wybuch epidemii, więc możesz ponownie zagłębić się w te sałatki Cezara.

 

 

 

 

 

Sałata lodowa

Iceberg jest chrupiąca i obfita, ale nie jest tak aromatyczna jak inne sałaty. Niemyty i przechowywany w plastikowej torbie w lodówce można przechowywać do dwóch tygodni – dwa razy dłużej niż większość innych rodzajów sałaty. Szukaj mocnych, gęsto upakowanych głów, które są ciężkie jak na swój rozmiar. Spróbuj pokroić górę lodową w kliny i podawać ją w klasyczny sposób steakhouse: polaną odrobiną dressingu.

 

 

 

 

 

Sałata masłowa

Istnieją dwa różne rodzaje sałaty masłowej: Boston i Bibb. Odmiana Boston ma małe, okrągłe i luźno uformowane główki z miękkimi, elastycznymi liśćmi, które łatwo się siniaczą. Jest większy i bardziej puszysty niż Bibb, ale oba rodzaje sałaty są idealnymi filiżankami do gotowanego mielonego kurczaka lub krewetek.

 

 

 

 

Sałata Bibb

Z drugiej strony Bibb jest słodki i wyjątkowo mały (głowa jest wielkości pięści)! Jest też dość drogi – co najmniej dwukrotnie droższy od góry lodowej.

 

 

 

 

 

Jarmuż

Nie jest to technicznie „sałata”, ale filiżanka tego warzywa z rodziny krzyżowych zawiera całodniową wartość witaminy A i C oraz bardzo ważny wapń i żelazo. A jeśli nie jesteś fanem nieco gorzkiego smaku, dobrym rozwiązaniem może być prażenie liści z odrobiną oliwy z oliwek.

 

 

 

 

 

Rukola

Nazywana również rukolą lub włoską rzeżuchą, ta pieprzna zieleń sałatkowa równoważy sos cytrynowy, a nawet świetnie pasuje do pesto , pizzy lub nadziewana kanapką.

 

 

 

 

 

Szpinak

Wszechstronne, młode opakowania szpinaku zawierają silne, zdrowe dla serca azotany, które mogą pomóc poprawić poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych. Wkradnij się bardziej do swojej diety, jedząc ją z jajkami , kurczakiem i mieszanką .