Zupa Bori Bori – Trzy wersje jednej paragwajskiej symfonii smaku

Słysząc o zupie Bori Bori, kulinarnym skarbie Paragwaju, odczuwasz niepowtarzalne emocje. Zapraszam Cię na kulinarną podróż po drogach i bezdrożach paragwajskiej kuchni, pełnej niespodzianek i niezwykłych smaków. Każda z trzech wersji zupy Bori Bori, które dzisiaj razem przyrządzimy, to inna emocjonalna podróż, inny krajobraz, inna melodia na paragwajskiej palecie smaków.

Zupa Bori Bori w wersji klasycznej

Klasyczna zupa Bori Bori to jak zapadający zmierzch nad paragwajską pampą – niezwykle spokojny, ale jednocześnie pełen intensywnych doznań. Przygotuj:

  • 250 g mięsa z kurczaka
  • 1 cebulę
  • 1 marchewkę
  • 1 ziemniaka
  • 50 g sera queso paraguayo (lub innego miękkiego sera)
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

Zacznij od pokrojenia cebuli, marchwi i ziemniaka w drobne kawałki, a następnie duszenia ich na patelni aż do momentu, gdy ziemniak zacznie złocić się niczym wschodzące paragwajskie słońce. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż do momentu, gdy stanie się tak delikatny jak miękki, paragwajski piasek. W międzyczasie przygotuj kuleczki – bori bori – z mąki kukurydzianej, jajka i sera. Gotuj je w bulionie, aż staną się tak miękkie jak paragwajskie chmury na niebie. Pod koniec gotowania dodaj sól i pieprz do smaku.

Zupa Bori Bori z wołowiną

Zupa Bori Bori z wołowiną to nic innego jak paragwajski rodeo zamknięty w jednym garnku. Do przygotowania potrzebujesz:

  • 250 g mięsa wołowego
  • 1 cebulę
  • 1 marchewkę
  • 1 ziemniaka
  • 50 g sera queso paraguayo (lub innego miękkiego sera)
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie jest bardzo podobne do wersji klasycznej, z tą różnicą, że zamiast kurczaka używamy wołowiny. Pamiętaj, aby wołowina była równie delikatna jak kurczak w poprzedniej wersji, co wymaga dodatkowego czasu gotowania. Wyobraź sobie, że jesteś w sercu paragwajskiej pampy, czekając na zakończenie rodeo. To właśnie jest zupa Bori Bori z wołowiną.

Zupa Bori Bori z dodatkiem warzyw

A teraz wyruszmy na paragwajski targ, gdzie sprzedawcy oferują najświeższe warzywa pod słońcem. Wersja z dodatkiem warzyw to prawdziwy hołd dla paragwajskiej rolniczej tradycji. Przygotuj:

  • 250 g mięsa z kurczaka
  • 1 cebulę
  • 1 marchewkę
  • 1 ziemniaka
  • 1 czerwoną paprykę
  • 1 cukinię
  • 50 g sera queso paraguayo (lub innego miękkiego sera)
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

W tej wersji, poza tradycyjnymi składnikami, dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię. Warzywa dusimy na patelni razem z kurczakiem, tworząc kolorowy bukiet smaków, który jest niczym tętniący życiem paragwajski targ.

Oto trzy wersje zupy Bori Bori, które są jak trzy obrazy Paragwaju – pełne życia, kolorów i smaków. Każda z nich to unikalne doświadczenie, jak podróż przez różne regiony tego urokliwego kraju. Mam nadzieję, że pokochałeś ten kulinarny szlak tak samo jak ja. Smacznego!